ÖREBRO + GÖTEBORG

helgen har tillbringats på annan ort, eller andra orter snarare. i fredags begav jag mig till mormor, älskade mormor, i örebro. vi åt räkor, tittade på film och pratade med varsin tekopp i händerna. jag älskar att vara hos henne, det är som någon slags fristad för mig. och mormor är ju bara bäst - jag skulle vilja tillbringa mer tid med henne!

lördag morgon - mot göteborg! jag mötte mor och kerstin på tåget. hon är en släkting av något slag på morfars sida, liksom birgitta och elisabet som vi åt mddag med senare - ännu mera räkor! räkmackor på tjugotredje våningen på hotel gothia. jag var så förskräckligt mätt, men man slänger liksom inte en halv macka för 300 spänn. hutlösa priser! på lördagen var det shopping på schemat för mor och mig. det belv inte så mycket fynd dock, lite underkläder och så. söndagen  tillbringade vi på bok&bibliotekmässan - projektarbete ni vet. och den dagen kan beskrivas med ett ord: dödslängtan. mina ben, herregud! och tåget hem var inte mycket bättre; fem timmar i familjevagnen, granne med bollhavet, och med en död ipod. med andra ord: fem timmar med min "favoritbok" brott och straff.

EN TILLBAKABLICK

varje kväll innan, efter att jag ställt klockan på ringning och innan jag släcker lampan, skriver jag i en liten bok. jag kallar den för min kvällsbok. den är fyrkantig och olinjerad och med en blank framsida, ofta med någon enkel bild på. den första boken påbörjade jag den 22 augusti 2006, alltså över två år sedan - och hur många böcker det har blivit sen dess vet jag faktiskt inte. en sida per kväll. ibland fylls den av pytteliten text, ibland är det lösryckta meningar, lite teckningar eller något enstaka ord - det varierar. jag skriver vad jag känner för, rensar huvudet liksom - skriver av mig. ungefär som jag gör här, fast ingen annan får läsa det, och det blir aldrig lika långt.

på senare tid har jag fått sömnproblem - jag kan inte sova helt enkelt. igår ägnade jag tiden åt att läsa igenom några gamla böcker. jag läste från januari 2006 till februari 2007. tänk att det hände så mycket på ett år då! jag var tillsammans med gustav i början där. jag satt och smålog när jag läste mina två och ett halvt år gamla anteckningar om hur glad jag var och hur mysigt allt var. sedan var det hela tillvaron i skolan, med tunkis, fredrik och louise - vi hade verkligen roligt i nian. det var så roligt att läsa om allt vi hittade på och allt som hände, ibland skrattade jag riktigt gott för mig själv. sommaren var ganska lugn, vilket den brukar vara för min del faktiskt - ingenting har förändrats där. sen kom hösten och danderyds gymnasium. jag började i sam/idrottsklassen, och jag trivdes så bra!  sen helt plötsligt skrev jag att jag bytte klass - vad hände liksom? varför skrev jag inte det? vad jag dock skrev var att jag hatade min nya klass, den var så hemsk och jag ville bara där ifrån. det stämmer ju dock inte längre som tur är! redan tidigt började det komma anteckningar om johan, men jag minns inte så mycket av den tiden faktiskt. sen var det lite kalas här och var - jag skrattade hjärtligt när jag läste om en kväll ute i älta - jag tror att jag kan ha varit världens lyckligaste den kvällen? jag hade faktiskt en kort periods dejtande då också. det var rasmus den gången. jag blev så glad när jag läste om det, det bubblade nästan lite i maggropen bara av att tänka sig tillbaka - jag trivdes helt enkelt, men "underbart är kort". ännu mera johan. siginikativt för den tiden var också listor av olika slag - det var populärt i min bok! det var en hel del kärlek till handbollen också, blandat med skadeproblem och sorg över att ständigt vara petad. mamma fick, då som nu, även mycket kärlek i mina böcker.vad hände sen? jag hade bra kontakt med marcus också, vi hade tydlingen rätt ofta långa telefonsamtal, det var mysigt vill jag minnas. sedan fyllde jag sjutton, och det där hemska kalaset här ägde rum. jag önskar att det aldrig hade hänt. jag tror att saker och ting hade sett väldigt annorlunda ut då, på två olika plan. jag skulle vilja veta hur allt hade löst sig då.

lite på samma tema; jag läste lite gamla konversationsloggar igår också. tyvärr har jag ju bara en del från februari/mars och från nu på den här datorn, men det är roande att se ändå! vad jag funderar över är dock arr det inte händer lika mycket i mitt liv nu som när jag var yngre. då var det nya kärlekar hela tiden, om än kortvariga, nya bekantskaper, långa kvällsliga resor över hela stockholm, och ändå hann jag med massor med handboll och en del skola - vad hände? låt mitt liv börja bli lite levande igen!


22/9 MÅNDAG

det här har inte hänt på väldigt väldigt länge: jag är borta från en träning. anledning? jag är sjuk. jag var sjuk redan på torsdagens träning men kände mig tvungen att gå för att få spela i helgen. spela fick jag, och gjorde också - två matcher. trots att jag inte var frisk. priset får jag betala idag. jag gick till och med hem ifrån skolan, inte heller det är speciellt vanligt längre. alltså, nu sitter jag hemma, "träningsfri", och har ingenting att göra. om jag nu måste vara sjuk och borta från träningen - varför just den sämsta tv-dagen? lite flyt kan jag väl få ha? och jag funderar kring skolan imorgon. klokast vore nog att stanna hemma, både för min egen och för mina klasskompisars skull, och jag tror att de flesta skulle stanna hemma om de mådde som jag mår. det är ju dock så att det känns som ett misslyckande. fy vad dåligt att inte kämpa sig till skolan! och så börjar jag värdera; vara borta tisdag eller onsdag? någon av dem lär behövas för att kunna spela onsdagens match - vilken skoldag är viktigast? jag blir tokig på mig själv. egentligen är det ju bara att vara hemma om man är ordentligt sjuk, det är ingen som klandrar mig, för utom jag själv.

måste bli frisk till onsdag, matchen, men måste ännu mera bli frisk till fredag - jag ska till mormor! det sista jag vill är att smitta henne! fredag hos mormor, och sedan lördag+söndag med mor i göteborg. en mysdag tillsammans och en dags projektarbetande på bok och biblioteksmässan - det ser vi fram emot!

gårdagskvällen spenderades med micki i eriksdalshallen - handboll nivet. jag säger inte så mycket mer, det är en grej mellan micki och mig!

12/9 FREDAG

jag har verkligen tagit tag i mig själv så här långt den här terminen - allt känns så uppstyrt och organiserat - och jag mår så bra av det! dock känner jag att det håller till en viss gräns. jag känner att jag har en tendens till att gå till överdrift när jag verkligen bestämmer mig för att gå in för något, självdiciplin är helt klart ett nyckelord. ett exempel är ju sommarträningen. jag sköter den enligt mitt eget program - men kanske så att det blir näst intill en besatthet. jag har fler exempel, tro mig. mitt senaste uppdrag till mig själv är skolarbetet. det ska vara prickfritt. jag har alltid varit noga med skolan, men i tvåan hade jag en svacka som kan komma att kosta i slutänden. nu är det ändring, och jag pluggar som aldrig förr. varenda lite skitläxa gör jag. principen är allt eller inget. om jag fuskar med en rasar hela systemet och jag kommer prioritera bort fler - jag känner mig själv såpass bra. men ikväll fick jag mig en tankeställare. cosmo kom idag, och jag läste artikeln om "duktighetssyndromet", om hur unga tjejer pressar sig själva under vad det själva tycker är rimliga krav och tidsplaner. det fanns ett självtest; är du i riskzonen? jag svarade ja på alla frågor, la ifrån mig tidningen och tyckte det var fjanterier. efter ett tags filmtittande med mamma kom jag på mig själv med att ha tankarna någon helt annan stans; på talet jag ska ha skivit till på måndag, på samhälls uppgiften till tisdag, fysiken till måndag, kemin till torsdag, franskan till onsdag, och för att inte tala om projektarbetet! jag insåg att jag aldrig skulle kunna sova om jag inte började beta av högen. jag lämnade mamma med filmen och skrev mitt tal istället. på en fredagskväll inför en obokad helg. jag är lite orolig för mig själv. om jag inte känner att jag har full kontroll blir jag så oerhört stressad, nästan så att jag börjar gråta - och jag känner igen det här, verkligen. bara en snabb, flyktig tanke på slutbetygen och tiden efter studenten får mig att bli helt paralyserad - det skrämmer mig.

gårdagens träning fick bli lite annorlunda än vandligt - med tanke på min axels vilovecka. löpningen gick bra, 22:50 utan draghjälp, men sedan var det ännu mer ensamträning som gällde - styrketräning när alla andra spelar handboll, kulkul. njaa, jag brukar inte vara jättebra på det, om jag inte har ett bestämt program. igår var allt fritt och jag fick bestämma själv. det gick över förväntan, och jag är väldigt stolt över hur lite jag vilade! jag tog upp lite gamla övningar, och när fantasin tog slut körde jag ett varv till - och det känns idag! heej träningsvärk! att cykla till och från skolan var två smärtsamma upplevelser, det vill jag lova.

nu känner jag fortfarande att jag inte kan sova, trots att talet är skrivet - det är för stökigt i mitt rum. böckerna måste ligga i prydliga travar, graderoben måste vara stängd och ingenting får ligga framme och skräpa. så känner jag i övriga hemmet också. om det är stökigt i köket kan jag knappt äta frukost, absolut inte göra några läxor - kanske varför jag har flyttat in till mitt eget skrivbord. jag ska nog rensa lite i min väska också, och ställa skorna i hallen i prydliga radet. perfektionist? nej, jag tycker bara om att ha koll på läget...?

9/9 TISDAG

jag pysslar runt lite här hemma och tog precis ner förra årets schema från väggen. jag får panikkänslor och pulsen stiger av stress bara av att se det. hela pappret var fullproppat med lektioner, mellan fem och sju varje dag - idag har jag en, två eller kanske tre lektioner. det är ju så värt! jag struntar i om det "känns onödigt att åka till skolan för en lektion", jag gör hellre det än att åka dit för sju! jag gick nästan in i väggen förra året, på riktigt - och nu när jag tänker tillbaka är jag förundrar över att jag klarade mig igenom det tillslut. nu har jag ju gett mig fan på att jag ska sköta mig - och det går riktigt bra - det hade det inte gjort om vi hade haft ett schema liknande förra årets. jag skulle helt seriöst kunna tänka mig att gå gymnasiet på fyra år, om alla andra gjorde det och man hade ett sådant här bra schema alla år - det gör mer än vad man tror ska ni veta!

på tal om studier så satt jag och bläddrade i lite kataloger i dag, med universitet och högskolor och sånt shit ni vet. hittills har det ju bara varit kandidatexamen i nutrition vid stockholms universitet som har gällt för mig - det är där målet för det här året ligger, men idag hittade jag något nytt. det är visserligen samma ämne, men det tilltalade mig ändå mer; dietistprogrammet. anledningen till att jag inte har hittat det förut är att det inte finns i stockholm, utan i göteborg. jag blev nästan gråtfärdig när jag pratade med mamma om det. hon är så positiv och tycker att det är självklart att jag ska flytta dit den utbildning jag vill gå på finns - men jag då? jag vill absolut inte flytta. jag kan inte bo ensam i göteborg om mindre än ett år - det funkar inte! jag tycker om nystarter - visst, men jag är inte färdig här ännu. och handbollen, jag vill inte lämna aik. det är liksom det enda trygga och fasta jag har när skolan är slut - det går inte. usch för det här säger jag bara.

axeluppdatering. den mår bättre, tror jag! den har spelat två träningsmatcher med damlaget iallafall. efter uppvärmning och enorma mängder tigerbalsam + massage fungerar den fint fram till att det kommer ett för snabbt och okontrollerat skott, men det funkar ändå. det är efteråt som det känns som att den har lämnat wo för gott. men en dags vila och den är tillbaka på banan igen. det är dock inte självförtroendet. jag vet ju att jag kan - verkligen, och jag vågar göra det, men jag vågar inte för att jag inte litar på axeln. det är lite svårt att förklara - men det är inte det där vanliga att man inte vågar på planen - jag är rädd för att gå sönder igen. jag funderar på att ta handbollsledigt på torsdag, vilket isåfall innebär att jag får en vecka handbollsfritt! förresten kanske jag ska tala om varför jag faktiskt skriver så mycket om min axel; det är för  min egen skull, för att jag ska kunna gå tillbaka och se vad jag har gjort och inte gjort och hur den har reagerat och inte. jag gjorde det när jag hade ont i ryggen, fast i en speciell bok, och det hjälpte mig mycket! dock blev det bara en mening eller så, här blir det ju mer - och det är därför ni också får stå ut med att läsa om min stackars axel!


3/9 ONSDAG

jag tror att jag har vädergudarna emot mig, på något vis. de tycks aldrig vilja samarbeta längre. till att börja med; vinden. hur kan jag har motvind vaaarje morgon till skolan, och vaaarje dag till träningen när jag ska cykla? de olika destinationerna ligger ju åt motsatt håll! och det är inte någon lätt liten smakande vind vi pratar om - har snackar vi motvindar! och sedan har vi regnet - vilket alltid tycks pricka in de tjugo minuterna jag tillbringar på cykeln. flera gånger sen vi började skolan förra veckan har det börjat regna efter kanske tre minuters cyklande. kul. idag var det värre än vanligt. när jag kom fram till skolan kunde jag krama ur vatten ur mina kläder, och mina jeans var så tunga av vattnet att jag helt allvarligt höll på att tappa dem. regnade det när jag kom fram till skolan? nej, naturligt vis inte, det slutade precis när jag svängde in på skolgården..

em kval i basket i solnahallen. då får vi handbollsspelare snällt flytta på oss. ledig dag? byta hall? nono, här snackar vi fys - hipp hurrey! femman på tid och tuuung styrketräning efter det. inte alls vad jag var sugen på idag. noterbart var dock nytt pers på femman - 22:24. mycket draghjälp av erik, tackartackar! och axeln lilla mår nog också bra av lite styrketräning istället för handboll två dagar i rad - än så länge iallafall. jag försöker se det lilla positiva som fanns i den här träningen, för den var faktiskt mest någonting jag vill glömma annars.

det är "love week" på tv3 - en romantisk film varje kväll från och med igår. om jag är det stort fan av romantiska filmer? nej, egentligen inte, de brukar göra mig rätt illa till mods, men just nu uppskattar jag dem. jag menar - var tog kärleken i mitt liv vägen? den är ungefär lika närvarande som mina fysikkunskaper..

RSS 2.0