mjöla bakbordet!

Helgens brödbak blev mycket lyckat! Receptet hittade jag på Mildas hemsida, men ni får det efter att jag gjort vissa korrigeringar, efter tycke och smak!

Fördeg - steg 1
3 dl havregryn
½ dl krossat linfrö
½ del vetekli
1 msk kardemumma
< ½ dl flytande margarin
5 dl kokande vatten
2 msk honung


Steg 2
1½ msk salt
2 paket jäst (100g)
6 dl ljummet vatten
10 dl grovt rågmjöl
2 dl dinkelmjöl
2 dl gramhamsmjöl
3 dl fullkornsvetemjöl

Blanda ihop fördegen och låt denna svalna i minst 30 minuter. Smula i jästen i fördegen och tillsätt sedan vatten och salt. Tillsätt mjölet, och låt sedan jäsa i 30 minuter. Mjöla bakbordet och gör två jämnstora limpor. Skär dessa i tolv bitar vardera och gör till bullar. Sätt ugnen på 250 grader och låt dessa jäsa i 30 minuter. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 12-15 min, och låt de sedan svanla under en bakduk på ett galler!


ännu en vecka

Det är fredag igen-fruktansvärt härligt! Nu följer ledighet, men först sista matcherna. Ikväll spelar vi sista juniormatchen, där vi ska säkra vår tredjeplats, hemma mot Haninge, och imorgon lär det bli seniormatch av något slag. Jag har inte varit nere på handbollen den här veckan. Skolan har dödat mig, och jag har behövt stressa ner - big time. Alltså vet jag inte om jag ska spela imorgon, eller med vilket lag.

I övrigt har jag inga särskilda planer för den stundande helgen. En del studier lär det bli, och så ska vi ut och övningsköra en del. Brödbak ska jag ägna mig åt också, förutom den vanliga matlagningen! Igår hittade jag massor med nya, eller för mig nya, recept på frukost bröd - härligt! Om jag lyckas har ni ett recept att se fram emot här!

Innebandyslutspel i Solnahallen gjorde att det inte ens var någon handboll igår - när jag faktiskt hade planerat att visa mig där. Istället var det löpning, och då kände jag att jag lika gärna kunde sköta det på egen hand. Jag sprang runt brunnsviken i det underbara vädret, sedan mådde jag bra hela kvällen - allt kändes som vanligt, liksom.

öppet hus

I tisdags var mamma och jag på utflyckt i Uppsala, eller Ultuna snarare. Vi var på öppet hus hos SLU - Sveriges lantbruksuniversitet. Här ska ja gå! Jag har hittat flera utbilningar som jag vill gå; livsmedelsagronom och kandidatprogrammet i mat och hälsa framförallt, men jag är även nyfiken på mark/växtargonom. Man bor där ute på deras campus, ungefär sex kilometer utanför Uppsala, det är supermysiga lokaler och lantlig miljö och det finns till och med ett Friskis och svettis där ute! När vi läste att alla bostäder dessutom tillåter husdjur frågade mamma om jag skulle vilja ha en hund då. Jag trodde inte att det var sant! Jag har velat ha hund i fruktansvärt många år, men på senare tid bestämt mig föratt detinte är någon idé förrän jag har stöd från les päron - nu verkar jag ha det! Vi pratar helt seriöst om det, och jag myser. Min lilla kisse får bo kvar hemma. Eftersom hon inte vistas utomhus skulle det vara lite litetför henne att bo i en lite studentlägenhet - hunden kommer ju ut och får motion flera gånger per dag, och kan vara med ute på ett annat sätt. Intagningen då? Alla intagna på alla progemmen förra året. Det garanterar i och för sig ingenting, men de sa att det ska mycket till för att jag inte ska komma in, och om jag skulle komma in på "fel" program går det med största sannolikhet att hamna rätt, om jag inte skulle trivas, en bit in på terminen.

Vi har ställt mig i kö till studentbostäderna också. Det skulle inte vara några större svårigheter att komma in där heller hörde vi. Vissa bostäder har tiomånadershyra, så dessa ska vi anmäla intresse till redan nu, så eventuellt får jag eget boende från första juli redan! Det är mycket om och men, men möjligheten finns. Jag kommer nog bo hemma fram till terminstarten ändå, men då finnsdet ju tid att börja komma i ordning med lite inredning och så under sommaren - mumma! Det känns skönt iallafall att jag med relativt stor säkerhet vet var i landet jag hamnar, att jag inte står här och inte var om jag om ett halvår bor i Umeå, Lund eller någonstans mitt emellan - nu känner jag mig lite mer samlad.

Allt kring detta känns skönt att tänka på nu, men min tillvar känns fortfarande fruktansvärt skakig, och jag känner inte att jag är i personlig balans på något vis - och jag vill inte prata om det.

internetproblem

Nu sitter jag i skolan, jag måste ju passa på - vi har för det mesta inget internet hemma. Jag blir tokig på det, och ikväll ska samhällskunskapen in, och jag vet inte om det tänker samarbeta ikväll eller inte. I vilket fall har jag tagit ledigt från träningen, handbollen alltså, och satsar på ett bodypumppass istället. Förövrigt, allt suger fortfarande, och det blir ju inte bättre av att maten i skolan är vedervärdig, jag inte har någon aptit och lever på typ noll energi. Ge mig helg, och lov - varför inte studenten på en endaste gång.


lusten i botten

Det har kommit till min kännedom att delar av min klass besöker min blogg, och uttrycker sig negativt angående den också. Sådant blir man ju alltid glad av att höra! Speciellt nu, nu när jag inte ver vad det är med mig. Jag mår verkligen inte bra; pressen kommer från alla håll, inte minst från mig själv, ochenergi har bara tagit tvärslut. De lärare jag pratat med förstår mig och är stöttande, och mamma är en ängel - resten av jordens befolkning går, vilket jag i och för sig redan visste, inte att lita på. Människanärett elakt släkte, vilket är fruktansvärt egoistiskt och bara älskar att gotta sig i andras olycka och sorger - inte minst mina skolkamrater. Nu kommer det tisslas och tasslas ännu mer, men det orkar jag faktiskt inte bry mig om. Jag orkar inte bry mig om någonting längre, inte ens handbollen är rolig. Jag satte mig för att försöka producera något till samhällskunskapen, men det gick inte. Jag fick returmail när jag försökte skicka in idrottsarbetet, men jag orkar inte ens bry mig om att försöka skicka det igen. När jag ändå inte orkar göra det jag ska skulle jag ju kunna titta på lite tv eller läsa, men jag orkar inte. Istället sitter jag bara och stirrar tomt ut, tills mamma kommer och förbarmar sig över mig. Hon vill att vi ska gå och prata med någon, men jag är tveksam.


en smakfest

Nu har vi firat både en, två och tre gånger! Dagens sista tillställning var den med mig, mor och bror - middag. En beställning på citronstekt fisk med pressad potatis var levererad, och Jossis producerade. Nöjda miner var det här! Efterrätten fick jag själv välja, och valet föll på en nyttigare variant av panna cotta, gjord på mjölk istället för grädde, med varm fruktsallad - ni ser själva bilden. Det var fruktansvärt gott, och jag kan inte säga det nog för många gånger - jag trivs i köket!



Handbollsuppdatering: igår vann vi med juniorerna, big time, mot Åkersberga. 29-10 stannade siffrorna vid, och jag gjorde min andra sex måls-match i rad - mycket fint! Vi ligger just nu på en fjärdeplats, över slutspelsstrecket, men med två segrar i de avslutande matcherna kan vi mycket väl plocka en placering till! Idag gjorde jag "come back" i a-laget. 10 minuter fick jag på planen, vilka jag tycker gick väldigt bra faktiskt. Två mål lyckades jag dock få bortdömda på den tiden, ett lite rättså stegfel och ett övertramp som måste varit minimalt. Helt ärligt tycker jag att jag borde fått chansen i några minuter till, faktiskt. Vi förlorade, med två mål, mot Tumba, och ligger nu sist i serien. "Heja AIK!", som Irre brukar säga...

andra firandet avklarat

Nu har släktbesöket, och mor, åkt iväg, och lämnat mig med all disk - tacksamt! Lunchen blev dock en succé med överösningar av beröm och ständiga "mhm!"-ljud, då är det värt besväret! Speciellt när jag såg mammas nöjda min, det var dubbel betalning. Nu har jag nittio minuter på mig innan Sabbe kommer och hämtar upp mig för match i Tumba. På den tiden hade jag tänkte löpa iväg till Ica för komplementerande inhandling till kvällens firande, förberedelse av kvällens efterrätt och, om jag hinner, lite biologistudier. Känns inte som att provet på måndag kommer gå sådär jättebra, tyvärr! Jag var tvungen att dokumentera lunchen i fotografisk form, en avokadosoppa med krutonger och bovetefralla + en hallonpaj i miniformat - enjoy!

 

att fira

Min mor fyller år idag! Jag gick upp och bakade scones åt henne, och sedan hade vi frukost på sången med paket och kortläsning. Av min fick hon en mycket bra lunchlåda, som jag ska fylla med mat så ofta det bara går, tre lyxiga chokladkakor och en påse muffins. Dessa muffins har en liten historia bakom sig. Jag hade tänkt göra apelsin och choklad-cookies istället, och jag gjorde det också, innan matchen igår. Men något gick fel, och de brände fast i plåten. När jag kom hem från matchen igår kväll skulle jag alltså hitta på något annat att baka. Med nästan noll ingredienser och alla matbutiker stängda, då kloackan var närmare halv elva, fick det bli hallonmuffins, med bär från kolonin - jag tror att det uppskattades ändå!

Idag hade jag tänkt plugga innan matchen, vi har ju ändå biologiprov på måndag! Men när vi sitter där i lugnan ro och äter frukost säger mamma att hon bjudit släktingar på lunch. Jippi, kul att jag är förberedd och har tid med det! Nu ska jag ruscha till konsum för en snabbhandling och sedan göra en avokadosoppa och minipajer åt folket - hoppas det smakar!

fredag!

Efter en lång morgon i tv-soffan med nyhetsmorgon och frukost känner jag mig redo att ta mig an dagen! Jag har redan gjort något radikalt; jag bytte ut min grötfrukost! Varje dag i jag vet inte hur många månader, och över lag i flera år, har jag ätit gröt till frukost. Idag kände jag för att bryta den vanan och gjorde en hallonomelett och åt den med en av mina egenbakade bovetefrallor och en grapefrukt - vi får se hur dagen utformar sig efter detta försök! Det är för övrigt mycket som står på schemat idag; skola, projektmöte, inhandling av diverse födelsedagspresenter och mat till helger, och sedan juniormatch! Det ska nog gå bra.

Det känns dock som att jag har förstört min mors födelsedag. Jag har match, och det visste vi sen innan, men vi trodde att det gällde b-laget klockan tre. Nu blev jag uttagen till a-laget istället! Det är för övrigt fantastiskt roligt, även om jag tycker att Amanda förtjänar den platsen mer just nu, men den är klockan fem i tumba. Det betyder att jag inte är hemma förrän runt sju, och att jag måste flytta mammas födelsedagsmiddag till söndag - allt blir ju bara felfelfel! Tränarna frågade mig om jag ville spela med a- eller b-laget, så möjligheterna famm sju, men hallå, jag tackar inte nej till a-laget, så är det bara! Nu ska jag iväg och avverka lektioner och skaffa mig helg!


ett inlägg från brors dator

Det mesta flyter på utan några större anmärkningar, måste jag säga. Träningen i måndags var furktansvärt rolig, vilket naturligtvis innebär att dagens blev katastrofalt tråkig. I övrig har både jag och Amanda andningssvårigheter efter intevallerna i måndags, fortfarande, och dagens dos gjorde inte det hela bättre. All min lediga tid i skolan tillbringar jag nu med att söka igenom bibliotekets kokböcker efter lämpliga recept. På lördag fyller mor år, och Jossis ska producera en tre rätters middag, och efterrätten ska vara en tårta. Knivigt läge. Dessutom funderar jag på att baka några smarriga småkakor och ge lilla mamma. Igår bakades det bovetefrallor här - läskigt goda, och för övrigt enda brödet jag äter för tillfället!

Vi hade såkallad utbildningsmässa på skolan idag, då ett antal högskolor och universitet kommer och raggar nya elever. Jag trodde att jag hade superkoll på vad som fanns, men jag snubblade över något. Tidigare har jag inte tyckt att ett lantbruksuniversitet skulle vara vad jag söker, men jag såg att de hade ett kandidatexemensprogram som hette Mat och hälsa, och började bläddra lite i katalogen. Förutom detta program, som jag inte släppt helt, hittade jag precis vad jag söker: programmet till livsmedelsagronom. Jag visse inte vad en sådan var, och jag är inte riktigt hundra ännu, men det är kost och livsmedel i folus, men även hälsopåverkan, och allt ur ett naturvetenskapligt perspektiv, och senare i en mer samhällspraktisk betydelse - jag är kär! Nästa vecka har de öppet hus, man tackar! Förresten, det ligger i Uppsala, vilket betyder att jag skulle slippa flytta över halva Sverige, dessutom!

arm i arm, sida vid sida

Tillbaka i skolan, och tillbaka i vardagen. Har vi haft lov? Nej, det var nog någon konstig dröm jag hade. Idrott första lektionen, vilket aldrig är någonting att hurra för. Idag dubbelt ohurrande: frukosten kom upp igen - bra jobbat! Efter det har jag mått illa hela dagen, kände jag mig peppad för träningen? Absolut inte. Dubbelt ohurra igen - måndagsträning + illamående. Mot alla odds åkte jag dit, och genomförde allt. Intervallerna var inte så jobbiga egentligen, men ändå kändes det som att jag blödde i lungorna, och gör fortfarande, och jag kände, och känner fortfarande förresten, blodsmaken i munnen. Såklart det var jobbigt då, tänker ni, men ni förstår inte vad jag menar. Alltså, jag tog inte ut mig fullt, jag vet det, det kändes nästa lite mesigt till och med. Dels är luften i c-hallen brutalt torr, och så minns vi morgonens incident - där kan vi ha förklaringar, men jag vet inte. Amanda kände något liknande, fast i halsen. Jag tackade dock de övre makterna för att vi hade individuell teknik större delen av träningen - det är fruktansvärt roligt! På matchen ville lungorna dö igen, och när Erik äntligen blåste av tackade jag, ännu en gång, de övre makterna.

RSS 2.0